top of page
Vyhledat

Mýty o Tantře


Mýty o Tantře - blog - Pavlína Jančová
Jaké jsou vaše představy či asociace se slovem Tantra?

Existuje mnoho mýtů o Tantře, které slýchávám a které jsou v důsledku tím, co lidem zavře dveře k ní dřív, než si vůbec přivoní.


MÝTUS o Tantře č.1: “Tantra je náboženství nebo sekta.” Abychom mohli Tantru praktikovat, nemusíme se přidávat k žádné skupině, skládat sliby ani odříkávat zvláštní formulky. Nemusíme přísahat věrnost nikomu a ničemu. Neexistují žádné hrozby trestu, když budete dělat věci jinak než ostatní. Je také otázkou, jak náboženství vnímáme. Toto slovo přeloženo z latiny znamená “léčení ran z oddělení” nebo “dosažení celistvosti”. Pokud toto v náboženství hledáme, pak ano, v Tantře to najdeme.


Tantra je duchovní cesta. Když její praktiky aplikujeme spiritualita si vás najde. Jednoduše ji žijeme, cítíme ji, jsme napojeni.. Není potřeba ji někde hledat, honit, slepě vyznávat..


MÝTUS o Tantře č.2: "Musíte mít partnera, abyste Tantru mohli praktikovat."


Tu nejlepší milenku či milence už máte - SAMI SEBE Sólo tantra nabízí mnoho nekonečné možnosti spirituálního a osobního růstů. Mnoho tantrických cvičení se dokonce mají praktikovat o samotě. Některé párové praktiky se dají upravit a praktikovat sólo.


Máte tak prostor soustředit se jen a jen na sebe. Můžete postupovat dle svého tempa.

Vaše sólové rituály můžou být nenahraditelnou součástí Vašeho života jako cvičení jógy nebo běhání.


Pokud partnera nemáte, Tantra Vám pomůže poznat Vaše skutečné pocity, touhy, potřeby.. A díky tomu si přitáhnout toho partnera (pokud po něm toužíte), který s Vámi bude skutečně rezonovat.


MÝTUS o Tantře č.3: "Trvá to moc dlouho."


Ne všechny tantrické cvičení zahrnují obřady. Váš rituál může být jednoduchý nebo složitý, dlouhý nebo trvat pár minut. Vy si volíte jeho obsah, délku, prostor i záměr.

Pro mě osobně je Tantra způsob Života, životní styl a cesta. Nejde o to si ji "odcvičit" a nebo "odpracovat". Po čase praxe se může stát, že začneme jinak myslet, dýchat, vnímat, prožívat, cítit, být...


MÝTUS o Tantře č.4: "Abyste mohli bezpečně studovat Tantru, potřebujeme gurua."


Mnoho cvičení a textů již bylo nastudování a zpracováno vědci, pedagogy, průvodci a dalšími lidmi. A máme k nim dnes přístup oproti minulosti, kdy tato posvátná cesta byla předávána šifrovaně.


Přesto jsem přesvědčena, ze je dobré mít kvalifikovaného učitele. Já jsem měla pár dobrých a několik vynikajících učitelů, které ale nepokládám za guruy. Od každého z nich jsem si vzala něco


MÝTUS o Tantře č.5: "Aby to člověk dělal správně, musí studovat mnoho let."


Neexistuje žádný správný způsob, jak Tantru praktikovat. Ba co víc, nejde o to “dělat ji správně”, ale o to, aby nás učinila šťastným. Nejde ani o “dělání”, ale o BYTÍ. A to je z mého pohledu velký a podstatný rozdíl.


Není možné uspokojit člověka, který chce mít všechno, “jak má být”, pokud mu nedáme přesně to, co chce, přesně tak, jak chce. Zkrátka očekávání plodí zklamání.


Pravda je, že tantrické cvičení se prohlubuje tím víc, čím déle je provádíme. Ale většině lidí přinese nové a příjemné prožitky hned. Jestli někdo očekává, že Tantra z něj udělá okamžitě Boha sexu nebo ve vteřině napraví zanedbaný vztah, připravuje sám sobě velké zklamání. Totéž platí i v případě, když jsme přesvědčeni, že “tohle funguje ostatním, mě ne”. Tak jsme to totiž zabalili ještě předtím, než jsme cokoli začali.


Inspirováno knihou Tantra ve městě - Barbara Carrellas

bottom of page